Is beter leven voor de natuur ook beter leven voor de mens?

fotoRemco Peeters van het Humanistisch Verbond schreef dit prachtige artikel over de relatie tussen Levenskwaliteit en Duurzaamheid.

Is beter leven voor de natuur ook beter leven voor de mens?

Het Humanistisch Verbond Zwolle gaat dit onderzoeken door mee te doen aan de No Impact Week. Gedurende één week (10-17 maart) proberen we op een manier te leven die zo min mogelijk impact heeft op de natuur. We letten die week o.a. op afval, vervoer, voedsel en energie.  Het gaat erom een levensstijl te vinden die volgehouden kan worden, ook voor toekomstige generaties. Dat we daarbij de mogelijkheden van onze kinderen niet beperken door ons hedendaagse gedrag. Dat we de aarde minstens net zo netjes achterlaten als dat we hem gevonden hebben. Maar dan wel op zo’n manier dat het ook goed is en prettig voelt voor onszelf. Duurzaamheid vereist daarom evenwicht tussen de 3 p’s: planet, people, profit. De week staat bol van allerlei concrete activiteiten, zo maakt iedereen op zondag een lijst van spullen die je de komende week dacht te moeten kopen. De opdracht is:  kun je het ook lenen? Of tweedehands kopen? Zou je met het bespaarde geld iets leuks met vrienden kunnen doen?

Humanisten zoeken naar een zo goed mogelijke manier van leven en gaan er daarbij van uit dat er na dit leven niet nog een ander leven is. Geen hemel, nirvana, walhalla of eeuwige jachtvelden: we leven op de planeet Aarde en daarmee moeten we het doen. Dus is het niet verwonderlijk dat humanisten extra belangstelling hebben voor hoe we met de aarde omgaan. Humanisten hechten ook veel belang aan dialoog, juist omdat niemand de waarheid in pacht heeft. No Impact Week biedt volop mogelijkheden om onderling die dialoog aan te gaan. Tal van interessante levensbeschouwelijke vragen dienen zich aan: hoe verhoudt de mens zich eigenlijk tot zijn leefomgeving? Staan wij centraal, of maken we deel uit van de natuur? Welke verantwoordelijkheden brengt de macht van de mens met zich mee? Hoe kunnen mens en natuur elkaar ruimte geven? Wie weet wat voor mooie nieuwe ideeën uit deze dialoog zullen ontstaan!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s