Ambassadeur het Humanistisch Verbond over deelname aan NIW!

Humanistisch VerbondEsther Wit van het Humanistisch Verbond over No Impact Week:

Wat doet jouw organisatie? Het Humanistisch Verbond is een vereniging die zich inzet voor seculier leven, zingeving en humanisering. We zijn zowel landelijk als lokaal georganiseerd, geven het humanisme stem in de samenleving en ondersteunen mensen bij vragen naar zin en betekenis. Een van de thema’s voor de komende jaren is duurzaamheid.

Waarom doen jullie mee met No Impact Week? Een van onze thema’s voor de komende vijf jaar is duurzaamheid. We vinden het belangrijk om onze aarde – de enige die we hebben – met zorg te behandelen en ook voor de komende generaties leefbaar te houden. De humanistische levensbeschouwing ziet de mens als natuurlijk wezen; wij komen voort uit natuurlijke processen en hebben zorg te dragen voor onze omgeving. We leren nu dat onze manier van leven niet erg duurzaam is en dat vraagt om onderzoek naar andere manieren van leven. De No Impact Week is zo’n onderzoek.

Kunnen we met minder belasting leven en wat doet dat met ons? Het mooie aan mensen is dat we kunnen leren en ons gedrag kunnen aanpassen. Niet eenvoudig, maar nodig en uitdagend. Niet moraliseren maar experimenteren, dat lijkt ons een geweldige inzet!

Esther Wit

Wat gaan jullie doen in de aanloop naar en tijdens No Impact Week? Wij gaan onze leden en de hele achterban van de Humanistische Alliantie (ruim 40 organisaties) stimuleren mee te doen en willen dat de komende jaren blijven doen. Uiteraard doen ook een aantal medewerkers van het Humanistisch Verbond mee en houden hun ervaringen bij. We schrijven blogs en tonen interessante lezingen en video’s. Bovendien gaan we het eind van het jaar in ons ledenblad na hoe het de humanistische deelnemers is bevallen, en of ze iets hebben veranderd in hun leefstijl.

Hoe willen jullie andere deelnemers inspireren vanuit jullie eigen achtergrond? Vooral door in te zetten op ons vermogen tot leren en veranderen. Humanisten gaan uit van de kracht van mensen en zetten in op het ontwikkelen van vaardigheden. Duurzamer leven stelt ons voor een enorme uitdaging. We zullen met elkaar nieuwe manieren van leven, nieuwe technologieen en nieuwe verhoudingen tot dieren en de natuur moeten leren. Wij vertrouwen er op dat we dat kunnen. Onze huidige levensstijl is op de lange termijn onhoudbaar – daar moeten we niet dogmatisch aan vast blijven houden. We hebben in de afgelopen eeuwen op veel gebieden vooruitgang geboekt, nu staan we voor een nieuwe uitdaging, een duurzaamheids-revolutie. Aan cynisme, wantrouwen en pessimisme hebben we weinig; laten we onze mogelijkheden vertrouwen en aan de slag gaan.

Verder nog dingen te melden? We vinden de No Impact Week een geweldig initiatief!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Ambassadeur het Humanistisch Verbond over deelname aan NIW!

 1. esther wit zegt:

  Dag Jasmijn, dank voor je compliment! duurzaamheid stond al langer in de aandacht en onze leden organiseerden diverse activiteiten rond het thema. Maar nu dan ook officieel. Ik heb overigens niet het idee dat duurzaamheid erg hip is, eerder dat burgers en bedrijven zelf initiatieven nemen nu de overheid het toch flink laat afweten. Al met al, mooi dat je meedoet!

 2. Jasmijn van Buul zegt:

  Dag humanisten,
  ook eindelijk aandacht voor het welzijn van onze planeet? Beter laat dan nooit, heel goed!
  Ik verwonderde me er al jaren over dat dit tot nu toe geen duidelijke aandacht en stem kreeg binnen de humanistische kringen. Overigens ook niet bij veel andere levensbeschouwingen, tenminste het aantal christenen dat ik ken en vanuit die overtuiging ook goed voor de aarde wil zorgen, is tot nu toe nihil, behalve bij de Christengemeenschap/Vrije School/antroposofisch geïnspireerden.
  Het lijkt er nu op dat duurzaamheid eerst ‘hip’ moest worden om aandacht van het HV te trekken. Maar misschien heb ik wat gemist, dat kan natuurlijk.
  Groetjes,
  Jasmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s