No Impact Man’s top 10 eco-lifestyle changes

Dit is een vertaling & een inkorting van de Engelse post van Colin Beavan.

Na No Impact Week verder met een duurzame(re) levensstijl? Dit is de top 10 met ‘lifestyle-changes’ die No Impact Man Colin Beavan aanbeveelt!

1. Stop met het eten van vlees. Wereldwijd draagt de vleesindustrie meer bij aan klimaatverandering van de transportsector. Daarnaast is minder of geen vlees eten sowieso beter voor je.

2. Stop met het drinken van gebotteld water. De productie van plastic flesjes voor gebotteld water is een drama. Water uit flesjes kost meer per liter dan olie. Drink kraanwater!

3. Houd een Eco-Zondag. Gebruik een dag, middag of zelfs maar een uur per week geen apparaten en elektriciteit. Beantwoord je telefoon niet, kook niet, etc. En koop niets. In andere woorden, geef jezelf en de planeet wat rust op dit terugkerende moment. Probeer het eens een maand en zie wat het je oplevert!

4. Geef een deel van je inkomen weg. Veel van de diensten waarmee de overheid mensen helpt zijn gekoppeld aan consumptieve bestedingen. Die willen we nou juist verminderen! Dus geef rechtstreeks aan de goede doelen die jij wilt ondersteunen. (vrij vertaald)

5. Kom er op eigen kracht. Fiets, wandel, skate! Spreek met jezelf af dat je dit vaker doet. Niet alleen bespaar je brandstof en verminder je CO2-uitstoot, je wordt er ook fitter van! Een stad met wandelaars en fietsers, is een stuk prettiger dan eentje met alleen maar auto’s.

6. Produceer minder afval. Grondstoffen verspillen is niet goed voor de planeet en voor je portemonnee. Zorg dat je je huis niet teveel verwarmt of verkoelt, die paar graden maken heel wat uit! Laat je kleding buiten of binnen drogen. Ga half zo vaak op vakantie, maar blijf dubbel zo lang. Als je mobieltje het nog doet, overweeg dan geen nieuwe te kopen. Repareer iets in plaats van een nieuwe te kopen. Etcetera..

7. Bouw je gemeenschap op. Speel hints! Houd een etentje voor vrienden. Zing met elkaar. Van elkaar genieten kost veel minder dan van spullen genieten. Laten we opnieuw leren hoe we onszelf en elkaar kunnen vermogen zonder dat het veel geld of grondstoffen kost.

8. Neem deze principes mee naar je werk. Zorg dat je op je werk evenveel om de planeet geeft als thuis. Een directeur of een ontwerper kan veel veranderen, maar dat kan jij zelf ook!

9. Besteed elke week de tijd die je normaal op 1 dag besteed aan tv kijken aan eco-service! We kijken best wat uurtjes tv elke dag. Doe dat een dagje niet en besteed die tijd aan samen met anderen dingen doen die goed zijn voor het milieu of voor je gemeenschap. Een goede manier om gelijkgestemden te vinden en om nieuwe dingen te leren!

10. Heb er met je hele hart vertrouwen in dat hoe jij leeft een verschil kan maken voor ons allemaal. We zijn allemaal met elkaar (en met de natuur) verbonden. We maken het verschil voor elkaar op allerlei manieren. Elke stap richting een bewust leven waarin we ons realiseren wat de gevolgen van ons gedrag zijn, steunt en beinvloedt anderen. We hebben invloed op waar we heen gaan, laten we ons daar ook naar gedragen!

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op No Impact Man’s top 10 eco-lifestyle changes

  1. Pingback: Dag 21 ! | Fris & Fruitig

  2. Pingback: G’G #053 – Tododingetjes | Guus' Geluk

  3. pheirman zegt:

    Helemaal mee akkoord, al zou ik in tip 1 pleiten om minder vlees te eten. Wat heeft het meeste effect? 20 mensen overtuigen om 1 of 2 dagen per week vegetarisch te eten of 1 mens overtuigen om helemaal geen vlees meer te eten? Het is maar een nuance, maar misschien wel een die kan tellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s