Een interview met Arjen Ulrich van ZonderAfval.nl

Een tijdje geleden stond ik met een stand van IVN op de infomarkt van de Dag van de Duurzaamheid in Alkmaar. Daar raakte ik aan de praat met een jongen over wie ik online al weleens gehoord had, Arjen Ulrich van ZonderAfval.nl. Ter inspiratie voor Maandag Afval-dag van No Impact Week was Arjen zo vriendelijk een aantal van mijn vragen te beantwoorden.<

Wie ben je, wat doe je, waar woon je? Ik ben Arjen Ulrich uit Alkmaar. In het dagelijks leven ben ik freelance bouwkundig tekenaar.

Hoe kwam je erbij om het ‘Zonder Afval’ initiatief te starten? Een aantal jaar geleden woonde ik in een studentenhuis in Den Haag. De Albert Heijn zat bij ons om de hoek waardoor ik eigenlijk elke avond vlak voor etenstijd mijn boodschappen deed. Eenmaal thuis gingen de etenswaren in de pan en de verpakkingen in de prullenbak. Die prullenbak raakte altijd razendsnel vol en ik bedacht me dat ik net zo goed met m’n pannen naar de Albert Heijn zou kunnen gaan om ze te vullen. Dit was eigenlijk al de start van het leven zonder afval maar het duurde nog tot vorig jaar augustus voordat ik ook echt begon. Ik woonde inmiddels weer in Alkmaar waar ik opgegroeid ben en het stadscentrum was op loopafstand. Het idee van leven zonder afval spookte nog steeds door mijn hoofd. Op een zondagavond besefte ik dat ik me in een erg goede situatie bevond om ermee te starten. Maandagochtend begon ik en kocht ik niets meer met verpakking.

Wat houdt het precies in? Leven zonder afval houdt voornamelijk in dat je probeert zoveel mogelijk producten zonder verpakking te kopen. Hoewel ik het liefst 100% afvalvrij leef heb ik een aantal keuzes moeten maken betreffende producten die niet zonder verpakking kunnen. Tandpasta is daar een goed voorbeeld van. Eigenlijk zou je zelf kunnen kiezen hoever je gaat. Toen ik aan deze levenwijze begon was ik vrij strict waardoor ik voornamelijk water dronk bij bezoeken aan m’n ouders en vrienden omdat voor thee een zakje nodig is en bier een kroonkurk geeft. Inmiddels weet ik dat het voor iedereen fijner is als je in die situaties het leven zonder afval op een lager pitje zit.

Hoe reageren anderen op je initiatief? Velen reageren erg positief op het leven zonder afval. Er wordt veel gevraagd naar bepaalde producten. Zo kreeg een vriend van mij die er over vertelde op zijn werk wekenlang elke dag vragen omtrent shampoo, melk, tandpasta en schoenen en kleding. Mensen vinden het interessant maar geven vaak wel aan het zelf niet te zullen doen. Desondanks hoor je vaak later dat ze in de supermarkt er toch wel even aan moesten denken. Ze beseffen ineens hoeveel afval ze produceren.

Wat levert het initiatief jou op? In de zin van voldoening, kwaliteit van leven, hinder, nieuwe contacten, etc. Het leven zonder afval heeft mij het afgelopen jaar veel nieuwe contacten opgeleverd. Half november ga ik met Nudge en een handjevol ondernemers op bezoek bij Van Gansewinkel om te praten over afval en recycling. In september stond ik voor een volle zaal in het Haagse Spuitheater te praten over leven zonder afval en had ik naar aanleiding van een middag plastic vissen in Amsterdam een kort artikel op het blog van de Libelle. Dat geeft mij een hoop positieve energie en is ook een drijfveer om er mee door te gaan. Wat ook mooi is is dat ik door het leven zonder afval veel gezonder eet. Dat is natuurlijk ook een keuze maar ik ben makkelijk te verleiden voor lekkernijen. Natuurlijk maakt het leven zonder afval het ook moeilijker om je boodschappen te doen. Zaterdag is voor mij meestal de boodschappendag. Dan is er markt in de binnenstad van Alkmaar en kan ik een hoop producten halen voor de hele week. Toen ik startte met het leven zonder afval was het nog moeilijk om voldoende gevarieërd te eten want elke dag alleen maar kaas op brood is ook niet lekker. Dat is dan ook gelijk een leuke uitdaging: wat kun je vinden en op wat voor manier. En vervolgens blijkt er zelfs een notenwinkel te zijn die zelf pindakaas maakt! Op die manier kom ik vaker in de kleinere winkels en ken ik vrijwel alle verkopers.

Heb je nog tips voor deelnemers aan No Impact Week op het gebied van afvalvermindering? Leven zonder afval houdt grotendeels in dat je zelf voor de verpakking moet zorgen in de vorm van potjes, bakjes en tassen. Veel mensen hebben die niet in de kast liggen. Da’s geen probleem want je hebt ongetwijfeld voldoende broodbeleg in huis om de hele week door te komen en groente en aardappels kun je eenvoudig krijgen zonder verpakking. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan het hergebruik van broodzakken. Daar kun je bijvoorbeeld de sperziebonen in verpakken. Wat ook veel oplevert is praten met de verkopers in kleine winkels. Zij vinden het vaak erg leuk dat je bij hun langskomt met een dergelijk initiatief en zijn zeker bereid om je daarbij te helpen. Zelf laat ik zo nu en dan een ontbijtkoekblik achter bij de bakkerij. Als de kratten met ontbijtkoeken binnenkomen dan gaat er ééntje niet in een plastic zak maar in dat blik. Je zult in het begin even moeten zoeken maar wie zoekt zal vinden!

Wil je nog iets anders kwijt? Vorig jaar oktober raakte ik door de crisis mijn baan kwijt en heb ik als freelancer zeer gevarieërde inkomsten. Afgelopen maand is het voor mij erg lastig geweest om volledig te leven zonder afval aangezien sommige producten met verpakking simpelweg goedkoper zijn. Dat leert je om ook eens te kijken naar hoe je met voedsel omgaat. Je kijkt wel uit om dan nog iets weg te gooien. Bij de aanschaf van etenswaar kijk je daardoor beter naar de houdbaarheid en naar het verwachte gebruik. Deze No Impact Week zal voor mij weer een nieuwe start zijn om hard mijn best te doen volledig zonder verpakkingen te leven. Niet dat ik mezelf afgelopen weken helemaal te buiten ben gegaan wat betreft verpakkingen maar het voelt toch gewoon niet helemaal goed als ik in de supermarkt sta met pasta in een zak.

Lees meer over Arjen op zijn website!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Een interview met Arjen Ulrich van ZonderAfval.nl

 1. Pingback: Mijn No Impact Week 2011 | OntRommelen

 2. Arjen Ulrich zegt:

  Goedenavond Mrs. Green,

  Zeker in het begin kostte het veel tijd om alle winkels te vinden en voornamelijk ook de producten. Ik ben dan ook vaak bij winkels zo maar naar binnen gelopen puur om te kijken of ze producten hebben zonder verpakking. Maar ook door mensen te laten weten dat je op zoek bent kan veel opleveren. Zonder de kaasboer had ik de pindakaas mogelijk nooit gevonden.
  Shampoo en zeep is op verschillende plekken zonder verpakking in blokvorm te krijgen. Bijvoorbeeld bij Lush en Sabon in Amsterdam. Schoonmaakmiddelen zijn moeilijker. Je zou zuiveringszout kunnen gebruiken net als Colin Beavan. Samen met enkele andere middelen zoals gewone zeep kun je wasmiddel maken.
  In de reactie hierboven schreef ik al dat pasta en rijst bij aaRD in Haarlem te krijgen zijn. Helaas woon ik zelf in Alkmaar en eet ik dus niet zo vaak rijst of pasta. Het is dus elke keer weer een feest als ik het in huis heb! Meel heb ik overigens gewoon bij de molen gehaald. Andere (kleine) producten die ik niet zonder verpakking kan vinden koop ik liever niet en dus moet ik accepteren dat het eten soms wat sober kan zijn. Maar het is ook een goede drijfveer om hard op zoek te gaan naar die producten zonder verpakking.

  Veel succes,
  Arjen

 3. Mrs. Green zegt:

  Ik bewonder je inzet, want het is een hele zoektocht naar winkels waar ze verpakkingsloze artikelen verkopen. Ik ben al een tijdje op zoek, maar ik vind het heel erg moeilijk. Heb je nog tips m.b.t. vloeibare producten zoals shampoo, schoonmaakmiddel e.d.? En wat doe je met erg kleine producten, zoals bijvoorbeeld rijst, bloem, macaroni?
  Petje af en succes!

 4. Arjen Ulrich zegt:

  Goedemiddag Raf,

  Bedankt voor je reactie. Groente en fruit zijn inderdaad erg makkelijk te koop zonder verpakking. Pasta en rijst haal ik bij de biologische winkel aaRD in Haarlem. Je kunt zelf een bakje meenemen en die vullen met datgene dat je nodig hebt. Broodbeleg is iets moeilijker en je kunt dan ook niet alles krijgen. Vleeswaren haal je gewoon met een bakje bij de slagerij (wel even zeggen dat je geen plastic folie tussen de plakjes wilt) en kaas kun je bij de kaasboer krijgen. Zelf eet ik ook vegetarische tapenade op brood en de notenboer hier in Alkmaar maakt zelf pindakaas. Yoghurt en melk eet ik niet omdat ik een koemelk allergie heb. Maar mocht je dat wel willen kun je even kijken bij de biologische supermarkt. Daar hebben ze het vaak in statiegeldflessen. Zelfs creme fraiche en slagroom kun je daar krijgen in statiegeld verpakking!

  Veel succes!
  Arjen

 5. Raf zegt:

  Misschien een domme vraag, maar hoe doe je inkopen zonder verpakking voor bepaalde producten? Voor verse groenten & fruit lijkt het mij ok. Maar wat met (zoals je zelf zegt) pasta of rijst? En broodbeleg (van sneetjes kalkoensalami tot een vers potje seitan-curry)? Of yoghurt, melk, … ?

  Alle tips zijn welkom! 🙂
  Veel plezier & succes nog,
  Raf

 6. Peter Smith zegt:

  Hoi Arjen,
  Altijd weer leuk om er over te horen en te lezen. Ik ga ook met Nudge naar van Gansewinkel, dus zie je daar!
  Opgeruimde groet,
  Peter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s