Laura Kornegoor schreef haar BachelorScriptie over No Impact Week!

Consuminderen, recyclen, en andere duurzame praktijken; milieubewustzijn en milieubewust handelen bij deelnemers van de No Impact Week NL 2010

Dit artikel gaat over mijn bachelorscriptie over milieubewustzijn en milieubewust handelen bij de deelnemers van de No Impact Week NL 2010. Ik wilde weten waarom mensen wel of niet milieubewust handelen in het dagelijks leven, want iedereen weet eigenlijk wel dat we de aarde en haar bronnen uitputten met onze milieubelastende levenswijzen. Om deze vraag te beantwoorden richtte ik mij tot de No Impacters. Zij hebben een week lang geprobeerd om milieubewust te leven. Waarom probeerden zij een week milieubewust te leven, terwijl er zoveel mensen zijn die het niet doen?

Om deze vraag te beantwoorden keek ik naar de No Impact Week als een socialebeweging. De No Impact Week NL zou als een ‘nieuwe sociale beweging’ gezien kunnen worden. Nieuwe sociale bewegingen richten zich vooral op het veranderen van cultuur en het gedrag van mensen en niet zozeer op politieke macht zoals oude bewegingen. De nadruk ligt daardoor op actoren. Maar de No Impact Week NL zou ook als utopistische beweging gezien kunnen worden. Utopistische bewegingen richten zich op een ideaal en het in de praktijk brengen van dit ideaal. Mensen die dit doen worden ‘doe-het-zelvers’ genoemd.

Om erachter te komen waarom mensen milieu bewust willen handelen, wilde ik ook weten op welke manier ze tegen het milieu aankijken en of dit een stimulans is om milieubewust te handelen. Er zijn verschillende manieren waarop je het milieu kunt zien. Één manier is dat het milieu gezien wordt als iets waar mensen boven staan en de controle over hebben. Een andere manier is dat mensen ondergeschikt zijn aan het ecosysteem van de aarde, waarbij de natuur en de mens gelijkwaardig aan elkaar zijn en samen een ecosysteem vormen. Een derde manier is dat het milieu en de mens allebei belangrijk zijn, waarbij vooral mensen het beter hebben door een beter en schoner milieu. Dit laatste beeld is kenmerkend voor ‘welzijnsecologie’ en volgens de theorie heerst tegenwoordig vooral deze zienswijze.

Maar is dit in de praktijk ook het geval? Zijn het ideaal achter de No Impact Week NL en de kijk op het milieu de drijfveren om te proberen een week milieubewust te leven? Ik sprak met drie deelnemers over hun ervaringen in de No Impact Week NL en hun ‘relatie’ met het milieu. Uit hun verhalen maakte ik op dat zij het milieu voornamelijk gelijkwaardig zien aan mensen en dat zij samen onderdeel zijn van een groter ecosysteem. Volgens de theorie zou dit (ecocentrische) beeld sneller leiden tot milieubewust gedrag, maar de drie deelnemers gaven aan dat dit buiten en tijdens de No Impact Week lastig is en was. Het kost plannen en vergt soms meer tijd dan de milieu-onvriendelijke weg. Vooral werkverplichtingen en tijdsdruk zorgden ervoor dat deelnemers in de No Impact Week, maar ook ervoor en erna, niet altijd milieubewust handelen. De tips die werden gegeven om ecologisch consumeren bijvoorbeeld makkelijker te maken en de weekplanning die werd gegeven vonden ze leerzaam en zette ze wel aan het denken hoe ze dingen anders konden doen. Zoals Elise vertelde over consumeren: Als je toetjes koopt, koop dan een pak in plaats van toetjes die allemaal apart verpakt zijn. Of ontbijtkoekrepen. Die zijn soms ook apart verpakt. Maar je kunt ook een groot pak kopen’.

Deelname aan de No Impact Week NL was voor de drie deelnemers die ik sprak vooral voor hun eigen bewustwording; om te kijken hoe ze milieubewuster kunnen leven. De praktische invulling van de week en het ‘doe-het-zelf’ motto hielpen hun daarbij en dat was stimulerend en inspirerend om hun eigen levensstijl milieubewuster te maken. Ook gaven ze aan dat de sociale omgeving invloed heeft op hoe milieubewust zij zich gedragen. Emma vertelde bijvoorbeeld dat de prangende ogen van de mensen in de omgeving een belangrijke factor zijn in of jij je gedrag verandert of niet. Een derde belangrijk aspect was het belang dat ze uit wilden dragen met de deelname aan de No Impact Week NL. Dat ze er misschien maar weinig mee bijdragen aan het werkelijk verminderen van de vervuiling, of het feit dat ze milieubewust handelen niet altijd kunnen inpassen in het dagelijks leven, wil niet zeggen dat ze het niet belangrijk vinden. Met deelname en de dingen die ze wél doen, willen ze vooral uitdragen dat een milieuvriendelijke levensstijl ook leuk kan zijn, terwijl je toch rekening houdt met het milieu. Uit de gesprekken die ik had met de drie deelnemers bleek dat milieubewust leven enige planning kost., dus milieubewust leven is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Maar alle kleine beetjes helpen en het milieu is het waard om het te proberen. Zoals de man zei, die een jaar lang probeerde te leven zonder impact te hebben op het milieu: ‘Remember it is not about perfection, it is about learning’.

Door Laura Kornegoor – Juli 2011

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s